Call4Service
+421-2-49205800
Kontaktný formulár
Newsletter
Arla Foods
Skladový systém s mobilným podpaletovým zakladačom

Spoločnosť Arla Foods buduje kompaktný skladový systém

Spoločnosť Arla Foods je jedným z najväčších mliekárenských družstiev na svete, so širokým sortimentom mliečnych produktov, syrov, jogurtov, masla a margarínu. Logistické procesy v dánskom sklade v Holstebre boli optimalizované tak, aby čo najlepšie využili dostupný priestor. 

Efektívnejšie skladovanie väčších vriec

Na ploche asi 10 000 štvorcových metrov v skladoch patriacich spoločnosti Arla Foods v Holstebre, približne 300 kilometrov severozápadne od Kodane, sa skladujú výlučne mliečne bielkoviny v prášku. Výroba prebieha v mliekárni Arla vzdialenej len niekoľko kilometrov. „Mliečne bielkoviny v prášku dodávame prakticky do všetkých kútov sveta“, hrdo vysvetľuje Jens Korbo, manažér skladu v spoločnosti Arla v meste Holstebro, „okrem Austrálie, Nového Zélandu a Afriky.“

Do polovice roku 2012 boli mliečne bielkoviny v prášku balené do vriec rôznych veľkostí a skladovali sa v sektorovom sklade alebo v jednoduchých vjazdových regáloch. Veľké vrecia s hmotnosťou 500 kilogramov zaberali približne 35 percent celého skladu – preto bolo potrebné zaviesť efektívnejšie procesy.

Jens Korbo
Manažér skladu v spoločnosti Arla

„Jedným slovom, spoločnosti Jungheinrich sa podarilo dodať jedno vynikajúce riešenie!“

Skladovacie systémy s variabilnou hĺbkou zakladania šetria priestor

Navrhovaným riešením špeciálne na ukladanie vriec vážiacich päťsto kilogramov sa stal kompaktný skladový systém vybavený mobilným podpaletovým zakladačom. Potenciál tradičného kompaktného skladu, ktorý šetrí priestor tým, že sa zaobíde bez uličiek, sa zvyšuje použitím systémov mobilných podpaletových zakladačov. Druhé menované riešenie umožňuje realizovať vyšší stupeň plnenia, ako aj dosahovať väčšiu priechodnosť a lepšie využitie priestoru.

Systém bol navrhnutý tak, aby každý regálový kanál dokázal pojať presne 13 paliet. Dva regálové kanály nad sebou presne zodpovedajú nákladu jedného kamióna. Navyše sa tam nachádza vysokozdvižný vozík (EFG 218) a mobilný podpaletový zakladač (UPC). Mliekáreň sa rozhodla pre mobilný podpaletový zakladač, keďže tento systé je mimoriadne efektívne pri opakovanom vyskladňovaní a expedovaní tovaru z rovnakej paletovej uličky.

UPC sa ukladá na vidlice vysokozdvižného vozíka a používa sa v paletovej uličke počas zaskladňovania/vyskladňovania. UPC sa nezávisle pohybuje pod paletou a preberá prepravovaný tovar bez toho, aby bol fyzicky pripojený k vysokozdvižnému vozíku. Pohyb mobilného podpaletového zakladača je v tomto prípade riadený senzormi tak, aby neprišlo ku kolízii. Obsluha môže medzitým vyzdvihnúť ďalšiu paletu na zaskladnenie, umiestniť ju na začiatok regálového kanála a iniciovať zaskladnenie ďalšej položky.

Efektívna spolupráca

Manipulačná technika je súčasťou nášho komplexného riešenia. Niekoľko elektrických ručne vedených vozíkov ERE 225 zabezpečuje nakladanie a vykladanie z kamióna, ako aj prepravu tovaru do kompaktného skladového systému. Vďaka pevnej plošine môžu dosiahnuť rýchlosť viac ako dvanásť kilometrov za hodinu. To znamená, že tovar môže byť prepravovaný veľmi efektívne.

Elektrický vysokozdvižný vozík EFG 218 plní pre UPC funkciu základného vozíka a prepravuje tovar z kompaktného skladového systému na miesto výstupu tovaru. Ergonomické pracovisko je zárukou pokojného výkonu práce bez nadmernej únavy. Spoločnosť Korbo zdôrazňuje váhu a hodnotu tohto prísľubu: „Keď sa naša obsluha vozíkov cíti nielen bezpečne, ale aj komfortne, zvyšuje to efektívnosť všetkých našich procesov!“

„Odkedy sme začali používať UPC od firmy Jungheinrich, práca prebieha omnoho efektívnejšie!“ potvrdzuje zamestnanec skladu Elo Kristensen. Korbo dodáva: „Áno, práca sa u nás vykonáva rýchlo a efektívne. Navyše, celý systém nám prináša vysokú flexibilitu! Jedným slovom, spoločnosti Jungheinrich sa podarilo dodať jedno vynikajúce riešenie!“

Máte otázky?