Call4Service
+421-2-49205800
Kontaktný formulár
Newsletter
HN napisali o nas foto li-ion
Hospodárske Noviny - Autor: Gabriela Alenová

Hospodárske Noviny - Nová revolučná technológia

Bratislava – Stretli ste sa už niekedy s pojmom lítium alebo lítiové batérie? Toto inovatívne riešenie poskytuje množstvo výhod, ktoré môžu predstavovať budúcnosť.

Technológie: Spoločnosť Jungheinrich ponúka inovatívne riešenia v oblasti intralogistiky, pričom využíva najnovšie trendy z oblasti digitalizácie či automatizácie, ale aj inovatívne zdroje energie – lítiovo--iónové batérie. S touto revolučnou technológiou v manipulačnej technike má výraznú výhodu– osemročnú záruku na Li-Ion batérie.

Lítiovo-iónové batérie, taktiež označované ako Li-Ion, patria medzi najvýznamnejšie a najvplyvnejšie vedné výsledky. Stali sa kľúčovou časťou elektroniky a okrem ich využitia v smartfónoch či iných elektronických zariadeniach hrajú rolu aj pri nástupe veľkých úložísk energie solárnych, či veterných elektrární.

Využitie technológie Li-Ion batérií dáva riešeniam spoločnosti Jungheinrich v intralogistike výraznú konkurenčnú výhodu. Výkonnosť elektrických pohonov určujú z prevažnej časti vlastnosti batérií. Vyspelé lítiovo-iónové batérie vedú pre lepšie úžitkové vlastnosti v porovnaní s tradičnými oloveno-kyselinovými batériami.

Väčšia hĺbka vybitia a konštantná úroveň napätia poskytuje viac energie aj pri vysokej miere vybitia. Zatiaľ čo pri nabíjaní oloveno-kyselinovej batérie dochádza k tvorbe nebezpečných plynov a je tak potrebná vetraná nabíjacia miestnosť s postupným dolievaním destilovanej vody, pri Li-iónových batériách nie je potrebná žiadna údržba, iba sa jednoducho nabíjajú ako v našich mobilných zariadeniach. Týmto riešením spoločnosť Jungheinrich zabezpečuje svojim zákazníkom plynulú prevádzku a vyšší výkon. Medzi ďalšie výhody patrí dlhá životnosť, znížené náklady a rýchla návratnosť investície.

Lítiové batérie v súčasnosti predstavujú obrovský technologický pokrok. Keďže Li-ionové batérie dnes poháňajú naše smartfóny, laptopy, ako aj vysokozdvižné vozíky či elektrické autá, je pravdepodobné, že dopyt po nich bude dramaticky rásť. Sú všade okolo nás a takmer každý človek ich nejakým spôsobom využíva každý deň. Ich výhodou je nepochybne aj ukladanie energie z alternatívnych a obnoviteľných zdrojov či znižovanie energetickej závislosti od fosílnych palív.


Revolučná technológia

Vývojom Li-Ion batérií a ich aplikácie sa spoločnosť Jungheinrich zaoberá už viac než desať rokov a svoje portfólio neustále rozširuje. Skúsenosti aplikovali aj do nových radov vozíkov s plne integrovanou Li-Ion technológiou, kde sa dizajn vozíka prispôsobuje kompaktným rozmerom batérie, aby sa maximálne využili všetky výhody tejto relatívne mladej technológie.

Žiadna iná značka na svete tak nemá v prevádzke viac vysokozdvižných a nízkozdvižných vozíkov s plne integrovanou Li-Ion technológiou ako Jungheinrich. Prepojenie novej technológie s manipulačnou technikou v podobe nového radu elektrických vozíkov s plošinou pre obsluhu, ako aj vozíkov s výsuvným zdvíhacím zariadením typu Reach truck spôsobilo, že sú tieto vozíky navrhnuté na flexibilné použitie aj v skladoch, ale aj na nakládku a vykládku nákladných vozidiel. Ide o najkompaktnejšie vozíky vo svojej triede, v porovnaní so svojimi predchodcami sú ERD 220i, ERE 225i a ETV 216i výrazne kratšie. Vďaka týmto kompaktným rozmerom sú vozíky mimoriadne obratné a svižne sa ovládajú. Ich dizajn a vlastná technológia batérií umožňujú efektívnu komunikáciu vozíka s batériou a nabíjačkou pri prevádzke aj dobíjaní. Ďalší prvok efektívneho zladenia pohonu s fungovaním batérie je rekuperácia brzdnej energie a komunikácia jednotlivých komponentov systému, ktorá šetrí až 20 percent energie.


Svetlá budúcnosť

Lítium je najľahší kov a tretí najľahší prvok. Použitie lítia v batériách je preto viac než vhodné. Väčšinu elektroniky dnes poháňajú Li-iónové batérie. Tie sú totiž výhodné najmä pre svoju vyššiu životnosť, rýchlosť nabíjania a efektivitu v premieňaní chemickej energie na tú elektrickú. Navyše taktiež nevyžadujú žiadnu údržbu a nabíjať sa môžu priebežne, avšak nie nutne na sto percent. Efektívne a rýchle nabíjanie zabezpečuje komunikácia medzi batériou a nabíjačkou.

Jednorazové lítiové batérie poznáme už od 70. rokov minulého storočia, keď ich postupne začali používať všetci výrobcovia elektrických zariadení. Veľkosť a hmotnosť batérií sa síce zmenšovala, no ich výkon a životnosť dodnes rastie. Existuje predpoklad, že sa do roku 2025 dopyt po lítiu zdvojnásobí. To by pre lítiové batérie predstavovalo štart pre výrazné geopolitické či ekologické zmeny.


Prečo Li-Ion?

Li-Ion technológia prináša pre logistiku veľké množstvo výhod, medzi ktoré nepochybne patrí zdravotne vyhovujúce pracovné prostredie, ako aj samotná úspora času a zníženie rizika úrazov pri výmene batérií. Nemožno taktiež nespomenúť úsporu nákladov na druhú batériu, na údržbu, energiu či nabíjací čas.

V neposlednom rade možno hovoriť o vysokej disponibilite techniky či o úspore celkových nákladov dlhodobej prevádzky. Skutočnosť, že výrobná cena Li- Ion batérií vďaka obrovskému rozšíreniu  mobilnej  elektroniky v priebehu času klesala, dopomohla napríklad aj realizácii elektrických vozidiel. Ich význam tak aj spolu s prerodom generovania elektriny na obnoviteľné zdroje rastie. Spoločnosť Jungheinrich je v súčasnosti lídrom na trhu na poli lítiovo-iónovej technológie v intralogistike a dláždi tak cestu ďalším pokrokom v odvetví elektrifikácie manipulačnej techniky.

Máte otázky?