Call4Service
+421-2-49205800
Kontaktný formulár
Newsletter
DSV foto
DSV Solutions a Jungheinrich

Unikátne využitie elektrických vozíkov s plne integrovanou Li-ion batériou

Článok pripravil Tomáš Szmrecsányi

Spoločnosť DSV Solutions Slovakia vyšla úspešne z pomerne veľkého tendra pre oblasť FMCG. Nový logistický biznis však vyžaduje okrem iného aj kvalitnú a efektívnu manipulačnú techniku. A práve spoločnosť Jungheinrich je jedným z globálnych dodávateľov DSV.

Pandémia koronavírusu, ako aj začiatok vojny na Ukrajine ovplyvnili doslova zo dna na deň výrobné spoločnosti a následne aj spotrebiteľský trh. Zrazu aj štandardné veci sa stali ťažšie dostupné, prípadne s niekoľko násobným predĺžením času dodania. „Zmena trhových cien bola taktiež citeľná,“ vysvetľuje pozadie Anton Keleši, Deputy Managing Director, Logistics, spoločnosti DSV Solutions Slovakia, prečo vybrali v záujme ďalšieho rozvoja firmy na spoluprácu práve spoločnosť Jungheinrich.


Kelesi foto
Anton Keleši
Deputy Managing Director, Logistics, spoločnosti DSV Solutions Slovakia

Čo u nás platí v globále, aplikujeme aj lokálne „A to pri každom novom, ako aj súčasnom procese a nákupe. Máme striktné targety, ktoré musíme dodržiavať v rámci sustainability a ich pravidelným vyhodnotením vidíme náš posun."

SPRÁVNE PROJEKTOVÉ RIADENIE Prvé oslovenie ohľadom spolupráce na projekte, realizovanom v nových priestoroch v už existujúcej hale v industriálnom parku v Senci, prišlo začiatkom novembra 2021. „Oslovila nás spoločnosť DSV ako jedného z dvoch zazmluvnených dodávateľov s tým, aby sme poskytli riešenie na manipulačnú techniku pre nový projekt,“ vysvetľuje Pavol Weisenpacher, Key Account Manager spoločnosti Jungheinrich

DSV 1

DSV za posledných šesť rokov upevnila svoju pozíciu viacerými akvizíciami, ako aj vybudovaním lokálneho tímu odborníkov, ktorí dokážu mnohokrát vyriešiť a pomôcť zákazníkom s riešením tých najrôznejších požiadaviek, ako aj problémov. „Za spomínané obdobie sme v rámci Senca narástli z 30 000 sqm na 100 000 sqm logistických plôch. Za tým číslom sú dlhodobé kontrakty s garanciou kvalitného servisu naprieč diverzifikovaným portfóliom našich služieb (FMCG, Pharma&Food, Automotive, Dangerous goods, Technology, Industry),“  hovorí Anton Keleši s tým, že spolupráca so spoločnosťou Jungheinrich prináša jeho firme viaceré benefity. DSV je zamerané na vysoko kvalitné projektové riadenie, znalostných pracovníkov, dôveru so zákazníkmi a dodávateľmi, a v neposlednom rade je dôležitá správna kalkulácia a kontrola nad financiami. „Nadnárodná spoločnosť, akou je DSV, sa vždy pozerá na ďalšie možnosti spolupráce s daným zákazníkom v globálnom prostredí.“

Pavol Weisenpacher
Pavol Weisenpacher
Key Account Manager Jungheinrich

Trendy budú v stále rastúcom využití Li-Ion batérii „To nezávisle od toho, aká bude ich konštrukcia a ich chemické zloženie. Vývoj ide dopredu a je podporovaný aj rozvojom elektromobility."

TROJZMENNÁ PREVÁDZKA Vysoká kvalita, jedna batéria na trojzmennú prevádzku, dobrá komunikácia, starostlivosť o zákazníka a perfektný servis. To boli základné požiadavky zo strany DSV. Ako podotkol Pavol Weisenpacher, samotné úvodné požiadavky sa nijako nevymykali z rámca bežných požiadaviek na vybavenie skladu a zabezpečenie manipulačnej techniky pre jednotlivé procesy skladovania. „Rozdiel bol však v tom, že od samého začiatku sme obe strany chceli do projektu priniesť niečo inovatívne. Tým sa napokon stalo použitie moderných Li-Ion batérii vo vozíkoch so všetkými výhodami, ktoré takéto riešenie prináša. Zároveň sme sa zhodli na tom, že takto chceme vybaviť celú flotilu na daný projekt.“

DSV 2

Cieľom spoločnosti Jungheinrich bolo predstaviť modernú Li-Ion technológiu v podmienkach skutočného nasadenia vo viaczmennej prevádzke. Benefitov je podľa Pavla Weisenpachera veľa vrátane zvýšenia efektívnosti prevádzky vďaka odbúraniu potreby výmeny batérii (čas, pracovná sila). Okrem toho výhodami sú: • Šetrenie prevádzkových nákladov vďaka bezúdržbovej prevádzke Li-Ion batérii • Zvýšenie disponibility a flexibility využitia manipulačnej techniky vďaka možnosti využitia medzidobíjania • Šetrenie elektrickej energie vďaka vyššej energetickej efektívnosti Li-Ion riešení • Šetrenie priestoru – nie je potrebná účelovo vybavená časť haly v podobe nabíjacej miestnosti a jej infraštruktúry.  

JEDNODUCHÉ NABÍJANIE Pokiaľ ide o každodennú prevádzku, hlavné prínosy projektu predstavuje fakt, že nie je potrebné do procesu používania manipulačnej techniky zaradiť proces výmeny batérii so všetkými nákladovými a bezpečnostnými rizikami, ktoré tento proces prináša. Nabíjanie prebieha podobne ako nabíjanie mobilného telefónu – úplne jednoducho bez časových strát a zvýšených rizík pre operátorov. „Operátori počas prestávky dajú manipulačnú techniku nabíjať na určených miestach. Tie sú v blízkosti priestorov, ktoré používajú počas prestávok alebo pri výmene pracovných zmien. Eliminuje sa tým neproduktívna návšteva nabíjacej miestnosti. Po skončení prestávky je vozík vďaka možnosti medzidobíjania opäť pripravený na prevádzku a zvyšuje sa tak okamžitá dostupnosť a flexibilita,“ konštatuje Keleši. Unikátne je tiež využitie modelu ETV 216i s plne integrovanou Li-Ion batériou.


Táto jedinečná koncepcia vozíka z dielne spoločnosti Jungheinrich poskytuje kompaktnejšie rozmery, umožňuje prácu v užších priestoroch a pracovných uličkách a to pri zabezpečení vyššej miery komfortu a lepšej ergonómii pre operátora. EFEKTÍVNEJŠIE VĎAKA LI-ION Práve udržateľnosť a šetrenie zdrojov boli hlavnými motívmi koncepcie realizovanej pre spoločnosť DSV. Vďaka Li-Ion technológii totiž nie je potrebný nákup viacerých batérii na zabezpečenie viaczmennej prevádzky, čo prispieva k šetreniu zdrojov. „Ďalším významným faktom je šetrenie samotnej elektrickej energie. Toto je výsledkom vyššej energetickej efektívnosti použitých nabíjačiek a odladenia celého systému vozík-batéria-nabíjačka z dielne jedného dodávateľa,“ vysvetľuje Weisenpacher.

DSV 4

Zavádzanie spomínanej technológie vyžaduje zmenu v prístupe operátorov k nabíjaniu a trochu viac disciplíny na začiatku projektu. Vo svojej podstate je nabíjanie Li-Ion batérii proces jednoduchší, bezpečnejší a prirodzenejší. „Takže nie je dôvod rozmýšľať nad návratom k oloveno-kyselinovým batériám a ich výmenám. Cesta späť jednoducho nemá význam a ide o prirodzený výsledok technologického pokroku, s ktorým sme konfrontovaní denne,“ konštatuje Weisenpacher.

OVEĽA VYŠŠIE ÚSPORY Li-Ion batérie poskytujú pre zákazníkov v procese prevádzky množstvo výhod, ako napríklad komfortnú a bezúdržbovú prevádzku, možnosť rýchleho medzidobíjania, eliminovanie nabíjacej miestnosti a prípravkov na výmenu batérie, zníženie rizika úrazu pri výmene batérie, dlhšiu životnosť batérie, šetrenie nákladov na energiu či úsporu celkových prevádzkových nákladov Pre spoločnosť Jungheinrich to zároveň predstavuje výzvu v podobe zhmotnenia všetkých týchto výhod do formy čísel a úspor. Dôležité je tiež správne zanalyzovať prevádzku klienta, navrhnúť celý systém a správne dimenzovať batérie aj nabíjačky tak, aby systém fungoval. Toto všetko otvára veľký priestor na diskusiu s klientom a výmenu informácii. „V neposlednom rade je treba pochopiť, že zdanlivo drahšie riešenie pri obstarávaní, môže priniesť násobne vyššie úspory počas obdobia prevádzky. Alebo inak: zdanlivo lacné môže byť napokon zničujúco drahé.“

DSV 3

PRÍCHOD NOVEJ FLOTILY Ako poznamenáva Anton Keleši, už od prvotného logistického riešenia boli zohľadnené všetky aspekty na znižovanie CO2, ktoré začínajú požiadavkami na sklad (napríklad LED osvetlenie, zelená energia) končiac waste manažmentom s kompletným externým, ale aj interným recyklovaním. A prečo je dôležitý prechod na Li-ion batérie? „Nepotrebujeme duplicitu batérií a s tým spojenú technológiu na ich výmenu pri trojzmennej prevádzke. Zároveň predstavuje aj vyššiu bezpečnosť pre našich zamestnancov, ktorým sme odbúrali manipuláciu spojenú s výmenou batérii,“ dodáva Anton Keleši. Medzičasom jeho firma už rozbehla aj ďalší projekt, do ktorého opäť nasadzujú novú flotilu od spoločnosti Jungheinrich s Li-Ion technológiou. A prečo práve Jungheinrich? „Podľa môjho názoru bolo kľúčové správne vysvetliť fungovanie Li-Ion technológie a predstaviť jej výhody v prevádzke. Keď sa k tomu pridal aj finančný efekt v podobe úspory prevádzkových nákladov a ekologický efekt v podobe šetrenia zdrojov, rozhodnutie klienta už bolo jednoznačné a smerovanie jasne dané,“ uzatvára Weisenpacher a dodáva: „Momentálne projekt už naplno beží a očakávame prípadné doplnenie manipulačnej techniky pre potreby sezónnych výkyvov prípadne nárastu počtu objednávok.“

Máte otázky?