Call4Service
+421-2-49205800
Kontaktný formulár
Newsletter
Stage Príklady zákazníkov
Logistika s udržateľným rozvojom

Moderný hlinený sklad je kombináciou produktivity a architektúry

Ekologická filozofia spoločnosti je zakotvená v Herb centre Ricola. Hala je vyrobená z hliny, prírodného stavebného materiálu. Jej „srdcom“ je koncepcia skladu založená na krátkych vzdialenostiach v kombinácii s našimi 23 energeticky úspornými vysokozdvižnými vozíkmi. 

Veľká spoločnosť s minimalnou ekologickou stopou

Za baleniami švajčiarskych bylinných cukríkov Ricola sa ukrýva impérium, ktoré sa špecializuje na sladkosti. Centrála spoločnosti vo švajčiarskom Laufene kontroluje export do viac ako 50 krajín sveta. Ústredím je Herb centrum v priestoroch spoločnosti. V tejto hale s plochou približne 3 600 m2 sa ročne umýva, suší, krája, skladuje a zmiešava 1,4 milióna ton čerstvých byliniek. Každý rok opúšťa susedné výrobné závody 290 miliónov balení. S takmer 400 zamestnancami je úlohou logistiky zaistiť hladký chod.

Nad všetkým stojí ústredná filozofia spoločnosti: Ochrana životného prostredia. V spoločnosti Ricola je všetko nastavené so zreteľom na ekológiu – od prírodných surovín až po dodávateľský reťazec. Tento švajčiarsky rodinný podnik sledoval všetky ekologické trendy dávno predtým, než sa dostali do všeobecného povedomia. Spoločnosť Ricola ešte výraznejšie upozornila na svoju ekologickú orientáciu, keď poverila hviezdnych architektov zo spoločnosti Herzog & de Meuron, aby navrhli ich Herb centrum z prírodných materiálov: Ide o najväčšiu hlinenú stavbu v Európe. Produkcia a efektívnosť hrajú prím, aby aj všetko za zatvorenými dverami bolo ekologické. Ak máme byť konkrétni, skladová logistika by mala pomôcť znížiť emisie CO2.

Thomas Aeschlimann
Prevádzkový riaditeľ pestovania bylín v Ricole

„Riešenie spoločnosti Jungheinrich pre nás znamená, že sme schopní realizovať interné logistické procesy v sklade efektívne a v duchu udržateľného rozvoja.“

Skladová koncepcia s optimálnym využitím priestoru

Koncepcia našich skladov porazila konkurenciu. Vyznačuje sa optimálnym využitím priestoru a krátkymi prepravnými trasami. V našom sklade s úzkymi uličkami je všetko navrhnuté v líniách. Na šírku pracovnej uličky medzi našimi paletovými regálmi typu B v sklade s úzkymi uličkami sa vyžaduje len minimum priestoru. Naše paletové regály optimalizujú využitie priestoru, keďže umožňujú skladovať položky vo väčších výškach. Naše vysokozdvižné vozíky zabezpečujú plynulý tok materiálov.

Energeticky úsporné vysokozdvižné vozíky

Paletové vozíky do skladu s úzkymi uličkami EKX 513 boli prispôsobené potrebám Herb centra. Karanténny sklad, rezací systém a miešacie zariadenie boli vybavené trojkolesovým elektrickým vysokozdvižným vozíkom EFG 216k. Elektrický nízkozdvižný vozík EJE C20 napomáha prepravnej technike pri produkcii v susednej budove. Naše vysokozdvižné vozíky vďaka vysokému výkonu a nízkej spotrebe energie tiež prispievajú k ekologickému priebehu prevádzky. S trojfázovou technológiou Jungheinrich sa im darí dosahovať optimálnu účinnosť, pričom pri brzdení dochádza k rekuperácii energie. Jedno nabitie batérie stačí na celé dve pracovné zmeny.

„S kvalitou a spoľahlivosťou vozíkov sme mali množstvo dobrých skúseností. Nehovoriac o tom, akým prínosom je odborná expertíza spoločnosti Jungheinrich v oblasti skladových zariadení. Dospieť k rozhodnutiu nebolo vôbec ťažké,“ hovorí Thomas Aeschlimann, prevádzkový riaditeľ pre pestovanie bylín v spoločnosti Ricola. „Riešenie spoločnosti Jungheinrich pre nás znamená, že sme schopní realizovať interné logistické procesy v sklade efektívne a v duchu udržateľného rozvoja“.

Máte otázky?